Η παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας είναι μια ευκαιρία να επισημανθεί η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος στη διατήρηση της υγείας μας και στην πρόληψη ασθενειών καθώς και στην ενημέρωση του κόσμου, για τη σημασία και το ρόλο της επιστήμης της ανοσολογίας στα επιτεύγματα και τις προόδους στην προστασία της παγκόσμιας υγείας.

Διαβάστε το άρθρο που υπογράφει η Ελένη Μωραϊτάκη ,Επιστημονικά Υπεύθυνη του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου στο Αιματολογικό Κέντρο του Δ.Κ «Ηρόδοτος» στον Πόρο Ηρακλείου και ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πως μπορούμε να το βοηθήσουμε «να εκτελεί το θαυμαστό έργο» του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας εδραιώθηκε το 2005 με σκοπό την ανάδειξη της επίπτωσης που έχει η Ανοσολογία στην υγεία. Ανοσολογία είναι η μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος, στο οποίο οφείλει ο οργανισμός την προστασία από λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από ένα πολύπλοκο άθροισμα κυττάρων και οργάνων, όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, οι λεμφαδένες, το δέρμα και πολλά άλλα, που όλα μαζί εξασφαλίζουν την υγεία μας.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά, προκύπτουν πολλά διαφορετικά προβλήματα, όπως οι συχνές ή βαριές λοιμώξεις, οι αλλεργίες, ακόμα και καρκίνος.

Για να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να εκτελεί το θαυμαστό του έργο, πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, λιγότερες λιπαρές τροφές και λιγότερη ζάχαρη, αποφεύγοντας την υπερβολική λήψη αλκοόλ, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και το άγχος. Η τακτική φυσική άσκηση και ο καλός ύπνος επίσης βοηθούν.

Από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της Ανοσολογίας ήταν η δομή και λειτουργία των αντισωμάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων, και πιο πρόσφατα στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων και του καρκίνου.

Leave a reply