Η διαδερμική ηλεκτρόλυση είναι μία ελάχιστα επεμβατική και απόλυτα ασφαλής μέθοδος θεραπείας επώδυνων τενοντοπαθειών.
Συγκεκριμένα τοποθετείται υπό την καθοδήγηση υπερήχου από εξειδικευμένο μυοσκελετικό ακτινολόγο, λεπτή βελόνη στην περιοχή της εκφύλισης και χορηγείται ελεγχόμενο, χαμηλής έντασης συνεχές ρεύμα με σκοπό την πυροδότηση αναγέννησης και επούλωσης.
Διαβάστε αναλυτικά για την πρωτοποριακή αυτή τεχνική θεραπεία της τενοντοπάθειας, το άρθρο του κ. Απόστολου Καραντάνα, καθηγητή Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την μικρής παρεμβατικότητας αναγεννητική θεραπεία επώδυνων τενοντοπαθειών, υπό την κατεύθυνση υπερήχων, με το σύστημα ηλεκτρόλυσης τελευταίας τεχνολογίας Gymna acure 250.

Τι είναι η τενοντοπάθεια;
Η τενοντοπάθεια, γωστή παλιότερα και ως τενοντίτιδα, είναι αποτέλεσμα εκφύλισης που σχετίζεται με την ηλικία, το τραύμα ή πιο συχνά την υπερβολική καταπόνηση. Στις Ευρωπαϊκές χώρες, οι τενοντοπάθειες αφορούν στο 35% των επαγγελματικών παθήσεων, προσβάλλουν 30-50% των αθλητών και 5% του πληθυσμού που κάνει καθιστική ζωή. Οι τενοντοπάθειες απασχολούν ολοένα και περισσότερους αθλούμενους ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών.


Τί είναι η τενόντια ηλεκτρόλυση;
Πρόκειται για τεχνική θεραπείας της τενοντοπάθειας. Γίνεται με χρήση εξαιρετικά λεπτών βελονών υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Μέσω των βελονών χορηγείται συνεχόμενο ρεύμα χαμηλής έντασης στην περιοχή της βλάβης που προκαλεί εστιακή ηλεκτρόλυση και έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της παθολογικής νεοαγγειογένεσης και νεονεύρωσης που προκαλούν τον πόνο. Στη συνέχεια ενεργοποιείται η αναγέννηση του τενόντιου ιστού.


Πότε εφαρμόζεται η μέθοδος USGEt?
Η μέθοδος εφαρμόζεται όταν υπάρχει κλινική ή/και απεικονιστική ένδειξη τενοντοπάθειας με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχοτομογραφία.


Πώς γίνεται η θεραπεία;
H θεραπεία γίνεται στο χώρο του ακτινολογικού ιατρείου από εξειδικευμένο ακτινολόγο στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπου υπάρχει σύγχρονο μηχάνημα υπερήχων και διαρκεί συνολικά 20-30 λεπτά. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία μετά από επιμελή αντισηψία. Δεν υπάρχει ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι ασθενείς ίσως νοιώσουν μικρή ενόχληση στην περιοχή που έγινε η θεραπεία για λίγες μέρες. Η πλήρης θεραπεία, ανάλογα με τη βαρύτητα της τενοντοπάθειας, περιλαμβάνει 2-6 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 2 εβδομάδων μεταξύ των θεραπειών. Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά, η θεραπεία γίνεται την ημέρα 1, ακολουθεί ανάπαυση ως την 4η ημέρα, κατόπιν επιτρέπεται άσκηση χωρίς περιορισμούς ως την 15η ημέρα, και στη συνέχεια ακολουθεί η επόμενη συνεδρία. Το μέγιστο αποτέλεσμα της θεραπείας επιτυγχάνεται με συμπληρωματικό πρόγραμμα αποκατάστασης-φυσικοθεραπείας.


Είναι αποτελεσματική θεραπεία;
Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική όταν υπάρχει η κατάλληλη ένδειξη. Η θεραπεία USGEt θα σας προταθεί μόνο αν υπάρχει κλινική ένδειξη και μόνο αν είναι κατάλληλη για σας. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι και δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές.
H θεραπεία τενοντοπαθειών με ηλεκτρόλυση, ανάλογα με τη βαρύτητα, μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση όπως ο ξηρός τρυπανισμός (dry needling) ή η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP).

Ποιές είναι οι κλινικές ενδείξεις;

 • Τενοντοπάθεια στροφικού πετάλου
 • Tennis elbow – έξω επικονδυλίτιδα
 • Golfer’s elbow – έσω επικονδυλίτιδα
 • Τροχαντηρίτιδα – τενοντοπάθεια στροφέων ισχίου
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνας)
 • Ηβαλγία – τενοντοπάθεια προσαγωγών
 • Τενοντοπάθεια οπίσθιων μηριαίων
 • Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού – τετρακεφάλου
 • Τενοντοπάθεια Αχιλλείου
 • Κακώσεις μυών και συνδέσμων

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με ηλεκτρόλυση;

Η θεραπεία

 • είναι αναίμακτη
 • είναι ανώδυνη
 • μειώνει το χρόνο αποκατάστασης
 • μπορεί να συνδυαστεί με άλλες υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες θεραπείες ανάλογα με τη βαρύτητα της τενοντοπάθειας
 • μπορεί να συνδυαστεί με φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση
 • επιτρέπει ταυτόχρονα την άσκηση τόσο σε αθλητές υψηλών επιδόσεων όσο και στους αθλητές του Σαββατοκύριακου 
 • επιτρέπει στους χειρώνακτες την άμεση επιστροφή στις συνήθεις επαγγελματικές δραστηριότητες 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ιατρείο του κ. Απόστολου Καραντάνα το οποίο λειτουργεί επί της Ηροδότου 179 στη Νέα Αλικαρνασσό και στα τηλέφωνα: 2810240100 & 2810220510.

Leave a reply