Εξετάσεις πρόληψης σε προνομιακή τιμή από το Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος Ο Νοέμβριος αποτελεί μήνα ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη, μια παγκόσμια επιδημία.

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την υπεράσπιση των μελών με διαβήτη.

Το Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος επενδύοντας στην πρόληψη, προσφέρει από σήμερα και μέχρι τέλος του Νοεμβρίου, σε όσους από εσάς θελήσετε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού σας, την διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων, όπως είναι η μέτρηση του Σακχάρου στο αίμα και της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης στην προνομιακή τιμή των 10€ .

Να σημειωθεί επίσης ότι στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος με τη μέθοδο DEXA και το μηχάνημα LUNAR Prodigy Pro παρουσιάζεται μια καινοτομία στην ακριβή μέτρηση του κακού, σπλαχνικού λίπους που προκαλεί ασθένειες σε ενήλικες και παιδιά. Οι γιατροί και το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος μπορούν να σας βοηθήσουν. Ακολουθεί το άρθρο που υπογράφει η κα Καλλιόπη Μηλάκη, Ειδικός Παθολόγος στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος, με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη – παχυσαρκία, για την πρόληψη αλλά και την ορθότερη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Όλος ο μήνας Νοέμβριος αποτελεί μήνα ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη
Ευαισθητοποίηση γιατί;
• Πρώτον και προφανές. 537 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από ΣΔ το 2022. Με άλλα λόγια 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως καταγράφεται ως διαβητικός.
Ο Σ.Δ αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά προκαλεί χρονιές επιπλοκές. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως κύρια αιτία σοβαρών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων καθώς και μία από τις κύριες αιτίες ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.


Δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι 4 στους 10 ασθενείς που νοσούν από διαβήτη δεν το γνωρίζουν.
Υποεκτιμούν συμπτώματα όπως είναι η πόλυδιψια, δηλαδή η έντονη διάθεση για μεγάλη κατανάλωση νερού ,η πολυουρία δηλαδή η επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, η πολυφαγία δηλαδή η ακατάληπτη και συνέχης κατανάλωση τροφής, όπως ακόμα και μη ειδικά συμπτώματα όπως η θολή όραση η έντονη κόπωση και η κακουχία.


Τρίτον και σημαντικότερο ο γενικός πληθυσμός πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο ΣΔ προλαμβάνεται.
Πάνω από 90% των ασθενών που έχουν Σ.Δ πάσχουν από τον τύπο 2 ΣΔ. Σε αυτή την διαταραχή παράγεται ινσουλίνη η οποία είναι η κυρία ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος αλλά δεν δρα σωστά υπάρχει η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη .
Γιατί υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη; κυρίως γιατί υπάρχει αυξημένος λιπώδης ιστός και μειωμένη μυϊκή μάζα δηλαδή αυξημένο λίπος και χαμηλή ποσότητα μυϊκού ιστού.


Ποιοι ασθενείς είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη ΣΔ άρα πρέπει επισκεφτούν άμεσα ένα εξειδικευμένο ιατρείο για τη διάγνωση του;
• πρώτον όλοι ασθενείς άνω των 45 ετών πρέπει να κάνουν εξετάσεις πρόληψης τις οποίες θα επιδεικνύουν στο γιατρό τους και δεν θα αξιολογούν βάσει των τιμών του εργαστηρίου μόνοι τους τα αποτελέσματα.
• Όσοι έχουν σοβαρό κληρονομικό ιστορικό από τον πατέρα, την μητέρα, ή τα αδέρφια τους
• όσες γυναίκες είχαν στην εγκυμοσύνη τους ΣΔ κύησης που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔ στο μέλλον.
• Όσοι πάσχουν ήδη από πίεση ή αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία αυτών.
• Κορίτσια και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
• και κυρίως όσοι έχουν αυξημένο σωματικό βάρος που ορίζεται από το δείκτη μάζας σώματος πάνω από το 25 είναι δηλαδή υπέρβαροι οι παχύσαρκοι.
Φαίνεται ότι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης δυσμεταβολικών νοσημάτων -ΣΔ,πίεσης, χοληστερίνης τριγλυκεριδίων- είναι η ποσότητα του λίπους η κατανομή του λίπους αυτού και η μυϊκή μάζα που έχει ένας ασθενής και όχι το συνολικό του βάρος.


Tο λίπος μας χωρίζεται σε επιφανειακό και σε σπλαχνικό λίπος. Tο σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που υπάρχει εσωτερικά μέσα στην κοιλιά μας σε μικρές ποσότητες είναι χρήσιμο για την στήριξη των ενδοκοιλιακών μας οργάνων όμως όταν αυξάνεται δημιουργεί τα μεταβολικά προβλήματα που αναφέραμε. Στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε σε κάθε ασθενή που είναι υπέρβαρος και παχύσαρκος το ποσοστό του σπλαχνικού λίπους που εχει καθώς και την κατανομή του επιφανειακού του λίπους, δλδ είναι περισσότερο στα άκρα, στον κορμό; Γιατί αυτά εν τέλει θα οδηγήσουν σε νοσηρότητα.


Παλαιότερα μετρούσαμε την περίμετρο μέσης τώρα έχουμε τη δυνατότητα με καινούργια μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας να υπολογίσουμε με ακρίβεια γραμμαρίου το σπλαχνικό λίπος και το πιο σημαντικό την μεταβολή του την μείωση του ή δυστυχώς την αύξηση του μετά από ένα εφαρμοζόμενό πρόγραμμα δίαιτας διατροφής ασκήσης και φαρμακευτικής υποστήριξης
Εμείς λοιπόν στο εξειδικευμένο ιατρείο διαβήτη-παχυσαρκίας που λειτουργεί στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος στη Νέα Αλικαρνασσό, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόληψη αλλά και την ορθότερη θεραπεία του Σ.Δ: σωματική χαρτογράφηση με προσδιορισμό του κακού -νοσογόνου λίπους καθώς και της μυϊκής μάζας, εξειδικευμένη κλινική δίαιτα και διατροφή με βάση το ιστορικό του ασθενούς , και επίσης ιατρική υποστήριξη με φαρμακευτικής αγωγή βάσει εξατομικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας.


Μόνο όσοι έχουν αυξημένο βάρος θα πρέπει να ελεγχθούν για την ύπαρξη παραπάνω σπλαγχνικού λίπους;
Όχι, και παρά πολλοί αδύνατοι άνθρωποι έχουν παραπάνω σπλαγχνικό λίπος λόγω κληρονομικότητας, Για αυτό και τονίζουμε την ανάγκη όσοι έχουν συγγενείς με νοσήματα όπως ΣΔ, Χοληστερίνη, Πίεση να ελεγχθούν και αυτοί.


Άρα για την παγκόσμια ημέρα του Σ.Δ τρία πράγματα πρέπει να συγκρατήσουμε:

  1. προσπαθώ να προλάβω την ανάπτυξη του- ελέγχω το λίπος μου και αυξάνω τον μυϊκό μου ιστό.
  2. προβαίνω σε έγκαιρη διάγνωση
  3. εμπιστεύομαι εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη μου και την αποφυγή χρόνιων επιπλοκών.
    Στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος με τη μέθοδο DEXA και το μηχάνημα LUNAR Prodigy Pro μετράμε το κακό, σπλαχνικό λίπος που προκαλεί ασθένειες. Οι γιατροί και το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος μπορούν να σας βοηθήσουν.
    Κλείστε τώρα το ραντεβού σας στο εξειδικευμένο ιατρείο διαβήτη- παχυσαρκίας που λειτουργεί στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος και ενημερωθείτε από την κα Καλλιόπη Μηλάκη – Ειδικός Παθολόγος – Στο Σακχαρώδη Διαβήτη – Παχυσαρκία για την πρόληψη αλλά και την ορθότερη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη».
Leave a reply