Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization), έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τα πιο συχνά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι: αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου, αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο (χέρι ή/και πόδι), δυσκολία στον λόγο (μπερδεμένος λόγος ή πλήρης αδυναμία λόγου).

Από τη στιγμή που ο ασθενής έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία, η αξονική τομογραφία αμέσως προσφέρει τα μέγιστα στη διάγνωση .Μάλιστα στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηροδοτος, λειτουργεί ο πρωτοποριακός Αξονικός Τομογράφος τελευταίας τεχνολογίας, 128 τομών που με εξαιρετικά χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας έως και 50% σε σχέση με άλλα συστήματα αξονικής τομογραφίας προσφέρει την πιο ακριβή διάγνωση σε μικρότερο χρόνο με στόχο πάντα την παροχή με σιγουριά υψηλού επιπέδου φροντίδας.

Κλείστε τώρα ένα ραντεβού με την Νευρολόγο του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος, Μαριβίκη Καλιγιάννη, προκειμένου να σας καθοδηγήσει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

• Tα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας.

• Κάθε χρόνο, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν 6 εκατομμύρια πεθαίνουν

• Ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του.

• Η ετήσια επίπτωση στη χώρα μας είναι περίπου 300/100.000 στις ηλικίες άνω των 45 ετών

• Εάν αντιληφθούμε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, θα πρέπει να μεταβούμε άμεσα στο εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η επείγουσα αντιμετώπιση για την βελτίωση της επιβίωσης και της αναπηρίας. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι πολύτιμο!

Διαγνωστικό κέντρο Ηρόδοτος, με αγάπη για τον άνθρωπο!

Leave a reply