Ο Οκτώβριος ως γνωστόν είναι ο μήνας που έχει αφιερωθεί στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Για να νικήσουμε όμως τον καρκίνο πρέπει πρώτα να τον ανακαλύψουμε γιατί τότε μόνο μπορούμε να τον πολεμήσουμε.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της Ακτινολόγου και Επιστημονικής Διευθύντριας του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος κα Αικατερίνης Ανδριανάκη για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για την πρόληψη και πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου το μαστού και ενημερωθείτε για τη μεγάλη καινοτομία στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, τον τρισδιάστατο υπέρηχο των μαστών INVENIA ABUS 2,τον οποίο και έχει στη φαρέτρα του το Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος στη Νέα Αλικαρνασσό.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι για τις γυναίκες ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και δυστυχώς αποτελεί ακόμα τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, με περίπου 500 χιλιάδες νέα περιστατικά σε ετήσια βάση στην Ευρώπη μόνο, αν και από διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι οι ετήσιοι απεικονιστικοί έλεγχοι έχουν μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού κατά 24%.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα για τον έλεγχο του μαστού;
Οι συνήθεις διαγνωστικές μέθοδοι για την απεικόνιση του μαστού σήμερα είναι: η ψηφιακή μαστογραφία καθώς και η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία και έρχεται να συμπληρώσει τη φαρέτρα μας ο τρισδιάστατος υπέρηχος των μαστών INVENIA ABUS 2,0.

Όλοι οι μαστοί δεν είναι ίδιοι σε πυκνότητα.
Οι μαστοί αποτελούνται από λίπος και μαστικό αδένα. Ένας μαστός με περισσότερο ιστό από ότι λίπος θεωρείται πυκνός. Η πυκνότητα των μαστών προσδιορίζεται από τον Ακτινολόγο, ο οποίος αναλύει τη μαστογραφία.
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο πυκνός μαστός προκαλεί ένα φαινόμενο απόκρυψης καθιστώντας δύσκολη για τους Ακτινολόγους την αποτελεσματική ανάλυση της μαστογραφίας (όπως ο εντοπισμός ενός σύννεφου μέσα σε ένα συννεφιασμένο ουρανό).


Είναι επικίνδυνη η αυξημένη πυκνότητα των μαστών;

Ένας από τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης της νόσου εκτός από την κληρονομικότητα και το ατομικό ιστορικό της κάθε γυναίκας είναι και ο πυκνός μαστικός ιστός. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν επιπλέον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, εμφανίζουν συχνότερα πιο επιθετικούς όγκους, ενώ παράλληλα η εντόπιση του όγκου στη μαστογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν κατά 4,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν λιπώδεις μαστούς και οι καρκίνοι που αναπτύσσουν τείνουν να έχουν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και πιο επιθετικό ιστολογικό τύπο. Τα αίτια αυτά κατατάσσουν τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς στην ομάδα «ενδιάμεσου κινδύνου» σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό δηλαδή, αυτού με κίνδυνο της τάξεως του 15-25% να αναπτύξουν τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Η μειωμένη διαγνωστική ακρίβεια της μαστογραφίας στους πυκνούς μαστούς
Η μειωμένη διαγνωστική ακρίβεια της μαστογραφίας στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αντίθεσης ανάμεσα στην «πυκνότητα» του μαζικού ιστού και στην «πυκνότητα» της καρκινικής βλάβης, με αποτέλεσμα να χαθεί σε ποσοστό μέχρι 30%.
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο πυκνός μαστός προκαλεί ένα φαινόμενο απόκρυψης καθιστώντας δύσκολη για τους Ακτινολόγους την αποτελεσματική ανάλυση της μαστογραφίας (όπως ο εντοπισμός ενός σύννεφου μέσα σε ένα συννεφιασμένο ουρανό).
Συνεπώς οι κακοήθειες του μαστού όταν δεν συνοδεύονται από μικροαποτιτανώσεις, διαταραχή της φυσιολογικής δομής του μαζικού ιστού ή άλλα έμμεσα σημεία δεν είναι ορατές ως βλάβες στη μαστογραφία. Στην πραγματικότητα αυτό δεν αποτελεί σφάλμα του ακτινολόγου αλλά περιορισμό των δυνατοτήτων της εξέτασης.


Η αυξημένη πυκνότητα των μαστών αφορά μόνο νέες γυναίκες;
Σε γενικές γραμμές είναι αλήθεια ότι οι νεότερες γυναίκες συνήθως έχουν πυκνότερο μαστικό ιστό κι στις περισσότερες γυναίκες ο αδενικός μαστικός ιστός αντικαθίσταται σε λιπώδη με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο μέχρι και την ηλικία των 70 ετών το 36% έχουν πυκνό μαστό, με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου να ανεβαίνει στο 71%.


Τι είναι τελικά ο τρισδιάστατος υπέρηχος των μαστών Invenia ABUS 2.0 και πώς βοηθάει τις γυναίκες με πυκνό μαστό;
Το νέο αυτό εργαλείο στα πλαίσια του προσυμπτωματικού ελέγχου της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το Τρισδιάστατο Υπερηχογράφημα (ABUS) Invenia, το οποίο βρίσκεται στο Διαγνωστικό κέντρο Ηρόδοτος, αποτελεί μία εξαιρετικά πολύτιμη διαγνωστική επιλογή, αφού έρχεται να συμβάλλει στην ανίχνευση της νόσου με ακρίβεια στις περιπτώσεις γυναικών με πυκνούς μαστούς. Η συμπληρωματική αυτή εξέταση βοηθά σημαντικά τον Aκτινοδιαγνώστη στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, κατά τη χρήση του Invenia™ABUS συνδυαστικά με ψηφιακή μαστογραφία, παρατηρείται αύξηση κατά 57% της πιθανότητας εντοπισμού διηθητικών τύπων καρκίνου του μαστού με αρνητικούς λεμφαδένες , συγκριτικά με την εξέταση μόνο της μαστογραφίας.
Το Invenia™ ABUS βασίζεται στον υπέρηχο άρα είναι χωρίς ακτινοβολία και έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει αυτόματη ογκομετρική απεικόνιση μέσω υπερήχων, σε μόλις 15 λεπτά, βελτιστοποιώντας τις εικόνες που λαμβάνει, επιτυγχάνοντας άριστη ποιότητα, για τον έλεγχο και την ανάλυσή τους, με στόχο τη διευκόλυνση της διάγνωσης. Ο συμπληρωματικός προληπτικός έλεγχος με τον τρισδιάστατο υπέρηχο μαστών Invenia™ ABUS 2.0 δίνει στους ασθενείς μία πρόσθετη επιλογή για τη φροντίδα του προληπτικού ελέγχου της απεικόνισης των μαστών.

Όλοι ξέρουμε ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.
Έχω χρέος ως γυναίκα και ως γιατρός να συστρατευτώ στην παγκόσμια κινητοποίηση για έναν αδιάλειπτο και συνεχή αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού
Κάντε τον προληπτικό σας έλεγχο!
Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, του το οφείλετε!»

Leave a reply