
Όλα τα νεότερα δεδομένα για τον Καρκίνο του Προστάτη από την Ακτινολόγο, Επιστημονική Διευθύντρια του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος, κα Ανδριανάκη Αικατερίνη.
Ο προστάτης είναι αδένας του γεννητικού συστήματος του άνδρα. Έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου. Βρίσκεται πίσω από την ηβική σύμφυση, ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν διογκώνεται ο προστάτης να πιέζει την ουρήθρα και να προκαλεί διαταραχές στην ούρηση. Μετά τα 50 έτη, ή και νωρίτερα, ο προστατικός αδένας αρχίζει προοδευτικά να μεγαλώνει. Έτσι, οι άντρες μέσης ηλικίας αντιμετωπίζουν, συχνότατα, το πρόβλημα της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.
Η καλοήθης προστατική υπερτροφία είναι περισσότερο ενοχλητική παρά επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή. Ο πραγματικός κίνδυνος, μετά τα 50 έτη, είναι ο καρκίνος του προστάτη. Η νόσος αυτή δεν συνδέεται με την καλοήθη υπερτροφία. Ωστόσο, οι δύο καταστάσεις είναι δυνατόν να συνυπάρχουν. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ύπουλη πάθηση καθώς μπορεί να παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της προστατικής υπερτροφίας ή, ακόμη χειρότερο, να μην έχει καθόλου συμπτώματα.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος και η 2 η αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες, είναι όμως πολύ σημαντικό, ότι εάν ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, είναι ιάσιμος. Ένα στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο είναι η κληρονομική προδιάθεση, η οποία μάλιστα ενοχοποιείται σε ποσοστό 9%. Φαίνεται επίσης πως υπάρχουν ισχυροί περιβαλλοντικοί και διαιτητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση της νόσου, όπως η πλούσια σε λίπος διατροφή.
Η πρώιμη διάγνωση συνεπώς του καρκίνου του προστάτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Για το λόγο αυτό οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζουν ότι κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 45 ετών πρέπει να υποβάλλεται ετησίως σε προληπτικό έλεγχο με:
Δακτυλική εξέταση του προστάτη, με την οποία ο ουρολόγος μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη κάποιας “πιθανής” ανωμαλίας. Η πιθανότητα κακοήθειας στην περίπτωση αυτή είναι περίπου 25-30%.
Μέτρηση του PSA στο αίμα (ειδικό προστατικό αντιγόνο), Μικρές ή μέτριες αυξήσεις συχνά συνοδεύουν και καλοήθεις καταστάσεις, όπως καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα, ουρολοιμώξεις, ενώ αυξάνεται μετά από τραύματα ή επεμβάσεις στην περιοχή, καθώς και σε άτομα που καπνίζουν, όπως και σε ποδηλάτες. Έτσι, η αύξηση του PSA δεν σημαίνει πάντα ότι ο άνδρας έχει καρκίνο του προστάτη αλλά ασφαλώς χρειάζεται να συμβουλευθεί ουρολόγο.
Υπερηχογράφημα προστάτη, είτε διακοιλιακό (επιφανειακά από την κοιλιά), είτε διορθικό (δια μέσου του ορθού αφού ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από το ορθό). Με το διορθικό υπερηχογράφημα, έχουμε πιο λεπτομερή απεικόνιση του αδένα, ενώ διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και δεν χρειάζεται αναισθησία. Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που δίνει το διορθικό υπερηχογράφημα είναι ότι μας καθοδηγεί στη λήψη βιοψιών από τον προστάτη, αν τελικά μας οδηγήσουν οι προηγούμενες εξετάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Η βιοψία του προστάτη θέτει τη διάγνωση και μάλιστα με την νέα τεχνική της Υβριδικής απεικόνισης– τεχνική FUSION-δηλαδή του συνδυασμού απεικόνισης της μαγνητικής τομογραφίας του προστάτου με αυτή του διορθικού υπερηχογραφήματος, με εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης, επιτυγχάνεται 30% επιπλέον ανεύρεση καρκίνων με κλινική σημασία. Είναι απλή, γίνεται με τοπική αναισθησία, ανώδυνη, η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ μισή ώρα και δεν απαιτείται νοσηλεία, αφού πραγματοποιείται στο ιατρείο των υπερήχων. Υπό τη συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση μπορούν να εντοπιστούν οι ύποπτες περιοχές στον προστάτη, με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή, που έχουν ανιχνευτεί στη μαγνητική τομογραφία, και έτσι λαμβάνονται μικρά κομμάτια ιστού τα οποία δίδονται στον παθολογοανατόμο ο οποίος μας δίνει την ιστολογική διάγνωση.
Στο Τμήμα Υπερήχων του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος, προσφέροντας υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον τομέα της διάγνωσης στον άντρα από το 2017, η πρωτοποριακή αυτή τεχνική της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης βιοψίας με την Υβριδική Τεχνική- Τεχνική Fusion, οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτου άρα και στην πλήρη ίαση αυτού.
Leave a reply
Leave a reply