ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ- ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ -ΤΟ 2ο ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ορίζει την οστεοπόρωση ως τη συστηματική σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και τη διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστού, με συνέπεια αυξημένη ευθραυστότητα των οστών και τάση για συχνά κατάγματα. Ο ορισμός αυτός αφορά τους ενήλικες.

Οστεοπόρωση όμως μπορεί να συμβεί, σε μικρότερη βέβαια συχνότητα και σε παιδιά καθώς και σε εφήβους. Η παιδική οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί ως κάταγμα μετά από τραυματισμό μικρής βίας, ενώ στους εφήβους- νεανική οστεοπόρωση, μπορεί να εμφανιστεί ως συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου και κάταγμα μετάφυσης.

Η παιδική οστεοπόρωση ταξινομείται σε πρωτοπαθή (ενδογενή διαταραχή του οστού, συνήθως γενετικής αιτιολογίας) και σε δευτεροπαθή.

 Αιτίες δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης σε παιδιά περιλαμβάνουν:

•           Παθήσεις που προκαλούν ακινησία όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η μυϊκή δυστροφία Duchenne.

•           Φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι οποίες μέσω ουσιών -τις κυτοκίνες- απορυθμίζουν τον κύκλο της αναδόμησης των οστών.

•           Μακροπρόθεσμα, υψηλές δόσεις από του στόματος θεραπεία, με κορτικοστεροειδή. Η λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων ή παραγόντων τους σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, ενέσιμα, εισπνεόμενα) και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καθυστερήσει την οστική ανάπτυξη στα παιδιά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για χαμηλή οστική μάζα στη συνέχεια. Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η νόσος του Crohn (κολίτιδα).

•           Διαταραχή στην εξέλιξη της ήβης και χαμηλό σωματικό βάρος τα οποία οφείλονται σε αίτια όπως Μεσογειακή αναιμία, κακοήθειες στο παρελθόν θεραπευμένες με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, ινοκυστική νόσος, ή ακόμα και η νευρογενής ανορεξία.

•           Ατελής Οστεογένεση (Osteogenesis imperfecta) ή οστεοψαθύρωση- μια γενετική διαταραχή του συνδετικού ιστού που επηρεάζει το κολλαγόνο, σημαντικό στοιχείο των οστών.  Κατάσταση που οδηγεί σε ευθραυστότητα των οστών. Είναι γενετική πάθηση που οφείλεται σε μη σωστή δομική κατασκευή του κολλαγόνου.

Leave a reply