Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασματική νόσο που προσβάλλει τις γυναίκες, με αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την ίδια την ασθενή αλλά και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της. Όμως τα τελευταία χρόνια τα νέα είναι ενθαρρυντικά, καθώς, χάρη στις προόδους που έχουν γίνει στους τομείς της Έγκαιρης Διάγνωσης αλλά και της Θεραπείας, η πορεία της νόσου μπορεί να αναχαιτιστεί, με αποτέλεσμα να πετυχαίνεται σε ολοένα και περισσότερες γυναίκες , Πλήρης Ίαση.

Για να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού πρέπει να τον ψάξουμε, τότε μόνο μπορούμε να τον πολεμήσουμε. 

Έτσι, o προληπτικός απεικονιστικός έλεγχος των γυναικών με μαστογραφία και με υπερηχογράφημα είναι ο καλύτερος τρόπος πρώιμης διάγνωσης.

Από διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι οι 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο μαστού, περισσότερες από 600.000 πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο, ενώ ο ετήσιος απεικονιστικός  έλεγχος, έχει μειώσει τη θνησιμότητα κατά 24-34%.

Ο έλεγχος αυτός πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών ετησίως, ενώ σε γυναίκες με επιβαρυμένο ιστορικό, νωρίτερα, με υπέρηχο από την ηλικία των 25 ετών και από την ηλικία των 35 συνδυάζεται με τη μαστογραφία.

Φυσικά, η γυναίκα δεν πρέπει να παραλείπει και την αυτοεξέταση, την οποία προτείνουμε από την ηλικία των 20 ετών και η οποία συμπληρώνεται από την κλινική εξέταση από το γιατρό της.

Ο Οκτώβριος, λοιπόν, ας είναι ο μήνας πρόληψης – αφύπνισης για τον καρκίνο του μαστού, γνωρίζοντας ότι ένας καρκίνος σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπευτεί πλήρως.

Leave a reply