Η νόσος Πάρκινσον είναι μία χρόνια, προοδευτική, νευροεκφυλιστική διαταραχή, η δεύτερη πιο συχνή μετά τη νόσο Alzheimer.

Ποια είναι η αιτία που οδηγεί στη συγκεκριμένη νόσο, τι χρειάζεται για τη διάγνωση και αντιμετώπισή της; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με νόσο Πάρκινσον; Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα στο άρθρο που ακολουθεί και υπογράφει η νευρολόγος Μαριβίκη Καλλιγιάννη.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς με νόσο Πάρκινσον παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αρκετά τα επόμενα χρόνια. Οι πάσχοντες στη χώρα μας υπολογίζονται σε 20.000.

Η νόσος σχετίζεται με τη δυσλειτουργία και την εκφύλιση των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία εμπλέκεται σε κυκλώματα του εγκεφάλου που αφορούν στον έλεγχο της κίνησης. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 60 έτη, παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερες ηλικίες.

Η ακριβής αιτία που οδηγεί στη νόσο παραμένει άγνωστη, ωστόσο θεωρείται μία πολυπαραγοντική νόσος, δηλαδή ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι ο τρόμος ηρεμίας (τρέμουλο), η δυσκαμψία των άκρων, η δυσκολία στη βάδιση και η βραδύτητα στις κινήσεις. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν απώλεια ισορροπίας και συχνές πτώσεις λόγω απώλειας των αντανακλαστικών θέσεως. Πέρα από τα κινητικά συμπτώματα, συχνά συνυπάρχουν και μη κινητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί και να προηγούνται αρκετά χρόνια των κινητικών εκδηλώσεων. Μερικά από αυτά είναι: διαταραχές ύπνου, ορθοστατική υπόταση, υποσμία, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης.

Η διάγνωση της νόσου είναι κατ’ αρχάς κλινική. Ως εκ τούτου, για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της χρειάζεται εμπεριστατωμένη εξέταση από έμπειρο νευρολόγο. Ο ειδικός νευρολόγος θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα, θα κάνει λεπτομερή νευρολογική εξέταση και θα καθοδηγήσει τον ασθενή στο ποιες εξετάσεις χρειάζονται προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Εφόσον τεθεί η διάγνωση, ο νευρολόγος θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση τόσο των κινητικών όσο και των μη κινητικών συμπτωμάτων. Παρόλο που δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, θεραπεία που να επηρεάζει ή να σταματάει την εξέλιξη της νόσου, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2810. 240.100

Leave a reply