Η Διεθνής Ημέρα Επιληψίας θεσπίστηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και του Διεθνούς Γραφείου Επιληψίας (IBE).
Γιορτάζεται διεθνώς κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου και στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και την μάχη κατά του κοινωνικού στίγματος. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 65 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως, με τους 6 εκατομμύρια εντός της Ευρώπης. Στην Ελλάδα περίπου 100000-120000 άτομα πάσχουν από επιληψία, εκ των οποίων 23000 είναι παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της νευρολόγου κας Μαριβίκης Καλιγιάννη και κλείστε ένα ραντεβού με την συνεργάτιδα γιατρό του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος, για τυχόν απορίες και όλα όσα θέλετε να μάθετε και αφορούν την επιληψία, όπως για παράδειγμα τι κάνουμε αν γίνουμε μάρτυρες επιληπτικής κρίσης, πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου αλλά και ποια τα διαγνωστικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της σήμερα, η επιστήμη.
Η επιληψία είναι μία νόσος κατά την οποία ο εγκέφαλος εμφανίζει προδιάθεση στο να παράγει επιληπτικές κρίσεις. Συχνές αιτίες είναι οι λοιμώξεις, τα περιγεννητικά συμβάμματα, οι συγγενείς διαμαρτίες, η φλοιϊκή δυσπλασία, οι όγκοι, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Alzheimer. Σε ένα ποσοστό 40% δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτιολογία, οπότε και η νόσος χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.
Μία επιληπτική κρίση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί ή τινάγματα στα χέρια και στα πόδια, απώλεια συνείδησης, απώλεια ούρων ή/και κοπράνων, δήγμα γλώσσας, αυτοματισμοί όπως μυζητικές ή μασητικές κινήσεις, άσκοπος βηματισμός, επαναλαμβανόμενες κινήσεις «αμηχανίας» με τα δάχτυλα κ.α.
Για να τεθεί η διάγνωση της επιληψίας, ο ασθενής θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό νευρολόγο. Το πιο σημαντικό εργαλείο είναι το ιστορικό- είναι πολύ σημαντικό να γίνει λεπτομερής καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και των συνθηκών του επεισοδίου. Ακολουθεί πλήρης και αναλυτική νευρολογική εξέταση, ενώ θα χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικός έλεγχος προκειμένου να διερευνηθούν και να αποκλειστούν διάφορα αίτια επιληψίας. Τέλος, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του ειδικού, καθώς μπορεί να αναδείξει παθολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Τι κάνουμε αν γίνουμε μάρτυρες επιληπτικής κρίσης:

  • Δεν πανικοβαλλόμαστε/ καλούμε ιατρική βοήθεια
  • Παραμένουμε κοντά στον ασθενή και κρατάμε χρόνο- είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο διαρκεί η κρίση
  • Προστατεύουμε τον ασθενή από τραυματισμούς/ απομακρύνουμε αντικείμενα από κοντά του
  • Γυρνάμε τον ασθενή στο πλάι, σε θέση ανάνηψης και χαλαρώνουμε σφιχτό ρουχισμό
  • Δεν προσπαθούμε να κρατήσουμε καθηλωμένο τον ασθενή- δε θα σταματήσει την κρίση και μπορεί να προκύψει τραυματισμός
  • Δεν προσπαθούμε να ανοίξουμε το στόμα του ασθενούς ή να βάλουμε τα δάχτυλά μας ή άλλο αντικείμενο
  • Δε δίνουμε χάπια, νερό ή φαγητό εάν ο ασθενής δεν έχει ανακτήσει πλήρως επίπεδο συνείδησης
  • Μένουμε με τον ασθενή μέχρι να σταματήσει η κρίση και να ανακτήσει επίπεδο συνείδησης ή/και να έρθει ιατρική βοήθεια

Leave a reply