Συχνά απολαμβάνοντας την θαλπωρή και την καλή παρέα κατά τη διάρκεια των εορτών συνοδεύσαμε τις στιγμές μας με νόστιμο φαγητό, γλυκά και αλκοόλ, όπου οι ποσότητες μπορεί να ξέφυγαν από το μέτρο, γεγονός που μπορεί να συνοδεύτηκε με πεπτικές ενοχλήσεις, με αύξηση του σωματικού βάρους, με μειωμένη ενεργητικότητα, ακόμα και με κακές εργαστηριακές εξετάσεις (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.α.).
Η διατροφική εκπαίδευση του κάθενος μας απαιτείται, για να μπορούμε με ισορροπία να διαχειριστούμε κάθε μας στιγμή, χωρίς να φτάνουμε σε δυσχερείς συνέπειες σωματικά και ψυχικά.
Διαβάστε το άρθρο της Ειρήνης Μασαούτη, Διαιτολόγου Διατροφολόγου, Συμβούλου Συστημικής Θεραπείας με την οποία συνεργάζεται το Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος και μέσα από το οποίο παρατίθενται συγκεντρωτικά μερικές προτάσεις αλλαγών:

• Αρχικά, προσπαθήστε να επαναφέρετε το βιολογικό σας ρολόι, καθώς τα ξενύχτια μπορεί να ήταν πολλά. Αναπληρώστε τις ώρες ύπνου που χάθηκαν, για να μειωθεί το αίσθημα ατονίας και εξάντλησης, που πιθανόν υπάρχει. Πολλές φορές αυτό ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως ανάγκη για ενέργεια με αποτέλεσμα να έχετε πιο έντονες λιγούρες και επιθυμία για τρόφιμα με έντονες γεύσεις, λιπαρά ή ζάχαρη.
• Αναζητήστε τρόπους εκγύμνασης, μέχρι να βρείτε αυτόν που να σας εκφράζει, ακόμα και εάν είναι μία ήπια άσκηση. Το ζητούμενο είναι να σας γίνει μία νέα συνήθεια, με τη νέα χρονιά που ξεκινά και να εδραιωθεί.
• Αναλογιστείτε τι σας ωθεί στην κατανάλωση του φαγητού τις περισσότερες φορές. Είναι μία αίσθηση λιγούρας, μία αίσθηση πείνας ή ένα συναίσθημα; Εάν δυσκολεύεστε μόνοι σας, αποταθείτε σε ένα ειδικό Διατροφολόγο- Διαιτολόγο, για να σας καθοδηγήσει εξατομικευμένα και να σας δώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες.
• Φροντίστε να οργανώσετε το πρόγραμμα διατροφής σας από την αρχή της ημέρας, με ένα καλό πρωινό και μικρά συχνά γεύματα, εντός αυτής. Εάν είστε παραπάνω επιρρεπείς στα γλυκά, κάντε σταδιακά βήματα, ώστε να τα μετριάσετε και μην τα κόψετε δια ροπάλου.
• Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 3 χρώματα στο πιάτο σας, θα σας τονώσει περισσότερο μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
• Αντικαταστήστε κάθε σας σιτηρό/ζυμαρικό με ολικής άλεσης ή σικάλεως ή χαρουπιού προϊόντα για να βοηθήσετε τη κινητικότητα του εντέρου σας.
• Αυξήστε τη πρόσληψη νερού σας, για την καλύτερη ενυδάτωση σας. Εάν δυσκολεύεστε, βάλτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα σας.
• Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, ενισχύστε το ψάρι, τα όσπρια και το λευκό κρέας .
• Μειώστε το ελαιόλαδο στο φαγητό σας και τις αλμυρές τροφές.
• Αποφύγετε τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, τα κοκκινιστά, και τα αλλαντικά.
• Περιορίστε αρκετά το βραδινό σας γεύμα ιδίως σε λιπαρά.
• Μειώστε γενικότερα σταδιακά τη μερίδα σας, μέχρι να επέλθει ο κορεσμός σας. Θυμηθείτε πως δεν χρειάζεται να είστε φουσκωμένοι ή να αδειάσετε το πιάτο απαραιτήτως, για να σηκωθείτε από το τραπέζι.

Τα οφέλη της αλλαγής στη καθημερινότητα σας είναι πολλά. Η διατροφή επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Μην ξεκινήστε γρήγορες δίαιτες που θα σας εξαντλήσουν για να δείτε ένα νούμερο στη ζυγαριά, ούτε απότομες μεταβολές στη καθημερινότητα σας. Κάτι τέτοιο θα σας εξασθενίσει περισσότερο και μπορεί να σας οδηγήσει σε κάποια διατροφική διαταραχή.
Ο οργανισμός σας και το σώμα σας χρειάζεται αγάπη και φροντίδα και η τροφή μπορεί να σας τα δώσει απλόχερα, αρκεί να συμφιλιωθείτε με αυτή και το σώμα σας.
Καλή χρονιά!

Leave a reply