Υπερηχοτομογραφία και προληπτικός έλεγχος.

1)Τι είναι η Υπερηχοτομογραφία και γιατί είναι σημαντική;

Η Υπερηχοτομογραφία, ή με απλά λόγια ο Υπέρηχος, είναι η εξέταση που γίνεται στα όργανα του σώματός μας, με σκοπό από την απλή μορφολογικής τους μελέτη μέχρι την ακριβή αξιολόγηση των κινήσεών τους, καθώς και της αιματικής τους ροής, με τη χρήση των κυμάτων ήχου που μετατρέπεται σε εικόνα.

Η δυνατότητα της Υπερηχογραφίας να ανακαλύπτει εύκολα, έγκαιρα και αξιόπιστα μικρές βλάβες, με τη δυνατότητα να τεκμηριώνει την καλοήθεια ή την κακοήθειά τους, την καθιστά εξαιρετικά σημαντική στο πεδίο της Προληπτικής Ιατρικής.

2)Έχει ακτινοβολία η εξέταση αυτή;

Ο έλεγχος με τον υπέρηχο δεν έχει καμία ακτινοβολία κατά συνέπεια είναι απολύτως ασφαλής ως εξέταση για τις εγκύους και τα μωρά, οπότε και ξεκινάει από την εμβρυϊκή ηλικία ο προληπτικός έλεγχος.

3)Τι είναι το Triplex;

Η εξέταση του υπερήχου που γίνεται στα αγγεία και την καρδιά ονομάζεται triplex, επειδή ελέγχονται ταυτόχρονα οι δομές των αγγείων και της καρδιάς με τη ροή του αίματος, δηλαδή πρόκειται για ταυτόχρονη μορφολογική, κινητική και αιμοδυναμική μελέτη.

4)Ποια όργανα μπορεί να εξετάσει ο υπέρηχος;

Τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αγγεία του σώματος (αρτηρίες, φλέβες), τους λεμφαδένες, το θυρεοειδή αδένα, την παρωτίδα, τους αδένες της στοματικής κοιλότητας, τις αρθρώσεις, τους μύες, τους μαστούς, το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας, το σπλήνα, τους νεφρούς, τα επινεφρίδια, την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, τον προστάτη αδένα, τις σπερματοδόχες κύστεις, τους όρχεις. Τώρα τελευταία, και όχι ευρέως, σε μερικά κέντρα εξετάζουν και το έντερο, κυρίως το παχύ.

5)Ποιες εξετάσεις θα μπορούσατε να μας προτείνετε να γίνονται προληπτικά, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία;

Πάντα σε συνεννόηση με τον κλινικό γιατρό, ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό του εξεταζομένου, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις εξετάσεις ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Έτσι ξεκινώντας από τα βρέφη, το υπερηχογράφημα ισχίων έχει πλέον καθιερωθεί ως έλεγχος ρουτίνας για τον αποκλεισμό της εξάρθρωσης των ισχίων, μία τόσο σημαντική πάθηση που αν διαγνωστεί έγκαιρα συντελεί στην ομαλή ζωή του ατόμου. Επίσης, μπορεί προληπτικά στα βρέφη να γίνεται ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου- ειδικά στα πρόωρα και ένα κοιλίας και όρχεων- για πιθανή κρυψορχία.

Στη συνέχεια, στα παιδιά, ειδικά όταν ξεκινάνε το σχολείο, καλό θα είναι να εξετάζονται με triplex καρδιάς, ενώ μπορεί να γίνει και ένα υπερηχογράφημα κοιλίας και θυρεοειδούς.

Από την ηλικία των 15 ετών τα αγόρια θα πρέπει να κάνουν ένα υπερηχογράφημα- Triplex οσχέου, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, καθώς στην ηλικία των 15-35 ετών έχουμε τη μεγαλύτερη συχνότητα κακοηθειών στους όρχεις, εύρημα το οποίο αν διαγνωστεί έγκαιρα ο ασθενής έχει πολύ καλή πρόγνωση.

Για τα κορίτσια της αντίστοιχης ηλικίας, καλό θα είναι να εξετάζονται τα έσω γεννητικά- μήτρα και ωοθήκες.

Από την ηλικία των 20 ετών και μετά, στις γυναίκες ο έλεγχος του θυρεοειδούς, των μαστών, της κοιλίας και των έσω γεννητικών μήτρας και ωοθηκών, θα πρέπει να γίνεται ετησίως, ενώ στους άντρες της αντίστοιχης ηλικίας ο υπέρηχος των μαστών αντικαθίσταται με το triplex του οσχέου (όρχεις) .

Βέβαια, σε αυτές τις ηλικίες ο έλεγχος αυτός συμπληρώνει και τον προγεννητικό που πολύ σωστά πολλά ζευγάρια τώρα τελευταία ξεκινούν και κάνουν πριν ακόμα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Στη συνέχεια, στην ηλικία των 40 και μετά, στις γυναίκες θα πρέπει το υπερηχογράφημα των μαστών να συμπληρώνεται με τη μαστογραφία και στους άνδρες το υπερηχογράφημα του προστάτη να συμπληρώνεται με το PSA (την εξέταση του αίματος για τον προστάτη). Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τις βιοψίες του προστάτη που κάνουμε όταν το PSΑ είναι πάνω από 4, έχουμε δει μία αύξηση κακοήθειας σε ηλικίες μικρότερες των 50. Δεν ξεχνάμε το διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της κακοήθειας των ωοθηκών και της μήτρας- ειδικά στην εμμηνόπαυση, καθώς και το Triplex της καρδιάς και των αγγείων ( καρωτίδων και άκρων καθώς και κοιλιακής αορτής), τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες ανάλογα με το ιστορικό (υπερηχοληστερολαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αγγειακά επεισόδια)

Και το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, πηγαίνουμε στο γιατρό μας επειδή  η Πρόληψη Σώζει.

Leave a reply